Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Er zijn diverse varianten. De ziekte van Weil is de bekendste en beruchtste. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst. Als hondeneigenaar laat u uw hond daarom jaarlijks vaccineren.
Hoe ziet leptospirose eruit?
Een hond raakt besmet doordat leptospiren via wondjes of de slijmvliezen het lichaam binnendringen. In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziektesymptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook verergeren waarbij de hond uitgeput raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, gaat hoesten, diarree krijgt en ernstige nierproblemen ontwikkelt. Een hond met leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft de ziekte vaak een dodelijke afloop.
Hoe treedt besmetting op?
Geïnfecteerde honden scheiden via hun urine de leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospirose.
Loopt mijn hond gevaar?
Elke hond kan besmet raken met leptospiren, zowel in de stad als op het platteland. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag. Op zulke momenten kan uw hond in contact komen met leptospiren. Door jaarlijks te vaccineren bouwt uw hond de noodzakelijke weerstand op en vermindert u de kans dat uw hond ziek wordt.
Nieuwe varianten leptospirose in opkomst
Tot voor kort veroorzaakten vooral twee soorten leptospiren de ziektegevallen in West-Europa. De vaccins die tot op heden gebruikt worden, beschermen tegen deze twee varianten. Steeds vaker echter, worden ook andere varianten aangetroffen.
Nieuw vaccin dat bredere bescherming biedt
Er is nu een nieuw vaccin beschikbaar dat ook bescherming geeft tegen de nieuwe varianten. Het vaccin dient eenmalig ‘geboosterd’ te worden na 4 weken. Dit betekent dat uw hond na 4 weken nog een keer hetzelfde prikje krijgt om zo gedurende een langere tijd, namelijk een jaar, weerstand te hebben tegen leptospirose.
Wat kost dit nieuwe vaccin?
Het nieuwe vaccin is 1,60 euro duurder dan het tot op heden gebruikte vaccin. Bij het vaccineren wordt uw hond ook helemaal nagekeken. In totaal kost vaccinatie plus consult dan 49,29 euro. Voor de ‘booster’- vaccinatie 4 weken later hoeft u niet weer een consult te betalen, alleen de vaccinatie: 25,26 euro.